Povratak

Opadanje dlake i promjene na koži psa - sumnja na mikrosporozu | Dermatološka dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam psa mješanca, starog 1 godinu i 3 mjeseca, cca 12kg. Jučer sam primjetila da na joj je zadnjih nogama na zglobu otpala dlaka i na tom mjestu (veličine cca 1 cm) pojavila se crvena točkica (dok je ostatak ogoljene kože normalne boje i glatka), koliko vidim, ne svrbi je, ali ponekad to liže. Idući tjedan planiram s njom veterinaru, ali me zanima bi li to mogla biti mikrosporoza jer znam da se njome mogu zaraziti i ljudi, a budući kujica živi s nama u stanu da mogu nešto poduzeti koliko-toliko na vrijeme. Ne znam je li bitno napomenuti da je bila na sterilizaciji prije 3 tjedna, da sam joj od tad smanjila hranu (veterinarka je rekla da ima previše masnih naslaga) i da joj je do opadanja dlake došlo na obje noge, na istom mjestu na oba zgloba. U prilogu šaljem fotografiju, ako može što više objasniti! Lijep pozdrav, Dalija

O: Postoje mnogi uzroci različitih problema s kožom, a za otkrivanje pravog uzroka potrebna je strpljivost i stručnost.

Mikrosporoza (uzrokovana gljivicom Microsporum canis) je zoonoza, tj. bolest koja se prenosi i na ljude.

Manifestira se okruglim, bezdlačnim područjima s karakterističnim crvenim prstenom, najčešće po glavi, ali i po tijelu.

Promjene najčešće nastaju nakon kontakta s odraslim mačkama koje su nosioci, ali se kod njih bolest ne mora manifestira. Spore gljivice Microsporum egzistiraju u dlaci mačaka, a izazivaju bolest  kod jedinki s oslabljenim imunitetom. Moguće je da je uslijed stresa potaknutog operacijskim zahvatom kao i uslijed reducirane prehrane došlo do pada imuniteta što je rezultiralo pojavu promjena na koži.

Mikrosporoza se dijagnosticira pretragom dlake s UV lampom. Pozitivan nalaz je specifično fluoresciranje dlake na kojoj su gljivice. Stoga, iz sigurnosti potrebno je posjetiti veterinara kako bi se potvrdila /isključila mikrosporoza i napraviti dermatološu dijagnostiku.

Dermatološka dijagnostika uključuje pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva. U dermatološkoj dijagnostici minimalno su uključene sljedeće pretrage: uzimanje kožnih strugotina, bris uha i kutana citologija. Cilj je identificirati sve sekundarne infekcije (npr. piodermija, demodikoza, upala uha, pododermatitis..) i zatim formulirati dijagnostički plan za identifikaciju i kontrolu osnovnog uzroka.

Više o bolesti i liječenju pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr-med.vet. pod naslovom Dugotrajno liječenje mikrosporoze.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr